Het Terras Reinigen & Schoonmaken


Je hebt net een prachtig nieuw terras aangelegd, maar voordat je er goed en wel van kunt genieten en mee kunt pronken zie je de eerste vlekken, oneffenheden en groene aanslag al tevoorschijn komen. Hartstikke zonde natuurlijk, want dit geeft je terras een verwaarloosde uitstraling, waardoor al je harde werk voor niets lijkt te zijn geweest.

Tijd voor actie dus! Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om van deze viezigheden af te komen en om van je terras weer iets moois te maken.

Je terras reinigen kan op verschillende manieren. Deze methodes hebben verschillende voor- en nadelen die wij je precies uit gaan leggen. Ook geven we je enkele tips om te voorkomen dat je terras er binnen de kortste keren weer groen en vies uitziet. Op deze manier schittert jouw terras te allen tijden en kun jij je terras ongegeneerd aan al je vrienden en familieleden laten zien.

Groene aanslag, wat is dat nou eigenlijk?

Terras-met-groene-aanslag

De groene aanslag die in vrijwel elke tuin opduikt bestaat uit mos en algen. Vooral op schaduwrijke en vochtige of natte plekken komt veel van deze aanslag voor. Daarnaast komt de aanslag niet alleen voor op de tegels van je tuinbestrating of terrasbestrating, maar ook op hout, tuinmeubels of speeltoestellen kan de aanslag te vinden zijn.

Eigenlijk kan groene aanslag op elk moment van het jaar op je terrastegels tevoorschijn komen, maar zeker tijdens natte periodes met weinig zon, zoals de herfst en de winter, is de kans dat er veel aanslag in je tuin tevoorschijn komt groot. In het voorjaar zul je dus ongetwijfeld aan de slag moeten om groene aanslag te verwijderen, maar ook in andere periodes in het jaar is het verstandig om de handen eens flink uit de mouwen te steken.

Het verwijderen van groene aanslag en andere vlekken

Natuurlijk wil je groene aanslag en andere vlekken en viezigheden zo snel mogelijk verwijderen. Je ontkomt er dan ook niet aan om je terras zo nu en dan eens flink te reinigen. De volgende methodes zijn hier allemaal uitermate geschikt voor.

Methode 1: De druk opvoeren

Hogedrukreiniger

Je terras reinigen met een hogedrukreiniger is over het algemeen een erg milieuvriendelijke reinigingsmethode, omdat je alleen gebruik maakt van water. De kracht waarmee het water op je terras wordt gespoten zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je je terras relatief eenvoudig kunt reinigen en dat de groene aanslag en andere viezigheden snel loslaten.

Helaas zijn er ook een aantal nadelen als je je terras wilt reinigen met een hogedrukreiniger. Zo bestaat de kans dat je het zand dat tussen de voegen van de tegels zit wegveegt. Ook heb je kans dat de kracht waarmee het water de tegels raakt, zorgt voor beschadigingen waardoor je tegels grover worden. Hierdoor zal de groene aanslag juist snel terugkomen, omdat algen en mos zich dan beter kunnen nestelen. Voordat je aan de slag gaat met een hogedrukreiniger moet je dus goed overwegen of het gemak en de milieuvriendelijkheid van de hogedrukreiniger opwegen tegen de nadelen.

Methode 2: Grote wasjes, kleine wasjes…

Waspoeder

Komen je kinderen na een middag in het bos gespeeld te hebben weer thuis en zitten hun kleren onder de vlekken? Waarschijnlijk pak je er dan een flinke hoeveelheid waspoeder of misschien zelfs biotex bij en doe je een schietgebedje in de hoop dat de vlekken na een wasbeurt verwijderd zijn. Maar wist je dat biotex en waspoeder niet alleen geschikt zijn voor het wassen van kleren, maar ook voor het reinigen van je terras? Alle viezigheden op je terras verdwijnt namelijk als sneeuw voor de zon als je je terras reinigt met een van deze middelen.

Zowel voor waspoeder als voor biotex geldt dat je het in een emmer moet mengen met water voordat je het over je terras verdeelt. Als je gekozen hebt om gebruik te maken van waspoeder, dan moet je het mengsel ongeveer 10 minuten in laten trekken voordat je begint met schrobben. Bij het gebruik van biotex kun je meteen beginnen met schrobben. Door de combinatie van water en waspoeder of  biotex en het schrobben van de tegels zorg je ervoor dat de groene aanslag en ander vuil makkelijk loslaat en verdwijnt. Heb je je hele terras goed onder handen genomen? Spoel het terras dan nog eens flink na met water, zodat je alle resten waspoeder of biotex helemaal verwijdert. Nu kun je weer ongestoord genieten van een perfect onderhouden terras!

Methode 3: Chloor

Kleine-spuit-met-druk

Deze methode is misschien wat agressief, maar hij is wel ontzettend effectief. Als je gebruik maakt van chloor moet je dit, net als bij biotex of waspoeder, mengen met water voordat je het op de tegels aanbrengt en goed in de tegels veegt. Het nadeel van deze met

hode is dat het chloor niet alleen de algen en het mos doodt, maar het ook schade aan kan brengen als het in de grond trekt. Chloor doodt namelijk helaas veel meer dan alleen algen en mos.
Tip: Heb je toch besloten om voor deze methode te kiezen? Test het dan eerst even op een klein stukje van je terras. De kans dat de kleur van je tegels wordt aangetast door het chloor is namelijk aanwezig. Het zou zonde zijn als je daar pas achter komt als je net je hele terras goed in de chloor hebt gezet, toch?

Methode 4: De zandbak leeghalen

Berg-zand

Zand klinkt misschien een beetje als een gekke methode, omdat het je terras in eerste instantie juist viezer maakt in plaats van schoner, maar toch is het het overwegen waard. Zandkorreltjes werken namelijk als een soort schuurpapier, zeker als je het in combinatie met wat warm water en sop over je tegels gooit en het vervolgens goed over de tegels veegt met een bezem. Je hebt nu een uitstekend middel gevonden om van je groene aanslag af te komen.

Het zand dat nog op je tegels ligt kun je eenvoudigweg weer opvegen en weggooien.

Mehode 5: Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is zo’n middeltje dat voor ontzettend veel klusjes gebruikt kan worden. Zo kun je er bijvoorbeeld eenvoudig onkruid mee verwijderen, maar ook voor het verwijderen van groene aanslag is dit een wondermiddel.

Je terras reinigen met schoonmaakazijn kan op de volgende manier. Om je terras klaar te maken voor de reiniging is het verstandig om eerst bladeren en zand van je terras af te vegen, zodat je een schoon terras als basis hebt. Vervolgens meng je een gelijke hoeveelheid water en schoonmaakazijn met elkaar en veeg je dit goed in op alle terrastegels. Als je alle tegels gehad hebt kun je je spullen weer opbergen. Het werk zit er namelijk al op. Je terras afspoelen is bij deze methode niet nodig. Je kunt de mix van water en schoonmaakazijn gewoon op laten drogen. Hierdoor zal de groene aanslag naar verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Handig toch!

Methode 6: Glibberen over een glad terras

Groene-zeep

Groene zeep is ook zo’n middel dat uitstekend gebruikt kan worden als je groene aanslag en andere vlekken van je tegels wil verwijderen. Verdeel de zeep goed over alle tegels en laat het een nacht goed intrekken. Vervolgens kun je het van je tegels schrobben. Vlekken en groene aanslag zouden nu moeten verdwijnen. Het enige nadeel aan deze methode is dat er behoorlijk wat tijd zit tussen het aanbrengen van de groene zeep en het afschrobben. Je zult hier dus wel twee dagen voor uit moeten trekken.
Heb je eigenlijk niet zoveel tijd?

Gebruik dan een combinatie van groene zeep en soda. Door groene zeep, soda en water te mengen en dit over een nat terras te verdelen ga je de groene aanslag en andere vlekken ook prima te lijf. Een extra voordeel is dat je dit niet de hele nacht, maar slechts een half uurtje hoeft te laten intrekken voordat je je terras weer schoon kunt vegen.
Belangrijk: Groene zeep kan nog wel eens voor gevaarlijke situaties zorgen, omdat het erg glad kan zijn. Let dus goed op als je dit op je terras hebt liggen. Je wilt vast niet dat er ongelukken gebeuren!

Methode 7: Zout

Mand-met-zand

De laatste methode om je terras te reinigen is het strooien van zout. Deze methode kan, naast het bestrijden van groene aanslag, ook gebruikt  worden bij het bestrijden van onkruid. Door een ruime hoeveelheid zout te mengen met water en dit over het gehele oppervlak van je terras te gieten en het vervolgens geruime tijd in te laten trekken, verdwijnen de algen en het mos vanzelf. De zoutresten die na een aantal dagen nog op je terras achterblijven kun je eenvoudig met wat water weg vegen.

Tip: Probeer deze methode ook eerst uit op een klein stukje van je terras. Het zout kan namelijk ook voor kleurveranderingen zorgen.

Een schoon terras schoon houden

Schone-terrasbestrating

Zoals we verteld hebben, bestaat de groene aanslag uit een combinatie van mos en algen, die zich graag in een schaduwrijke en vochtige omgeving nestelen. Nu je ontzettend veel werk in het schoonmaken van je terras hebt gestoken, is het natuurlijk zaak om je terras ook zo lang mogelijk schoon te houden. Niet alleen van groene aanslag, maar natuurlijk ook van andere vlekken en viezigheden. Met de volgende vier tips kun je de groene aanslag zo lang mogelijk buiten de deur houden, zodat jij optimaal kunt genieten van je terras.

Tip 1: Badend in de zon

Stralende-zon

In de zomermaanden willen we allemaal zoveel mogelijk van de zon genieten. We gaan naar het strand, naar het zwembad of naar een meertje, maar we vergeten om ons terras van voldoende zon te voorzien. Nu hoor ik je denken: waarom heeft het terras zon nodig en hoe kan ik daarvoor zorgen?

In principe heb je natuurlijk geen invloed op het aantal zonuren of op de mate waarin je terras in de zon ligt. Waar je wel invloed op hebt is de mate waarin je terras van de zon kan genieten. Haal de terrasmeubels bijvoorbeeld weg als je er zelf niet op gaat zitten, of zet deze in de schaduw neer. Ook het snoeien van de heg of van andere planten kan invloed hebben op de hoeveelheid zon die op je terras valt. Door deze simpele trucjes krijgt je terras voldoende zonlicht, waardoor de algen en het mos zich minder snel op deze plekken zullen nestelen.

Tip 2: Aardappeleters

Aardappels

In Nederland worden ontzettend veel aardappels gegeten. Het AVG’tje staat in veel huishoudens meerdere keren per week op tafel. Als je je terras schoon wilt houden, kun je met deze Hollandse traditie mooi je voordeel doen. Het kookvocht van aardappels kun je namelijk goed gebruiken om je terras voor een langere tijd vrij van aanslag te houden. Je terras reinigen door het kookvocht simpelweg over je terras te gooien nadat je de aardappels erin gekookt hebt, zorgt ervoor dat de groene aanslag langer wegblijft.  Hierdoor kun je dus langer van je terras genieten.

Je kunt het aardappelvocht ook over je terras gooien als de groene aanslag er nog op zit. Door het even in te laten trekken en er vervolgens met een goede bezem overheen te vegen, verwijder je het én blijft het ook langer weg. Natuurlijk mag je wel eerst nog even lekker genieten van je heerlijk bereidde AVG’tje, want je kunt het kookvocht zowel warm als koud over je terras gooien.

Tip 3: Vegen

Vegen

Door je terras regelmatig te vegen met een bezem en daarmee bladeren, zaadjes en onkruidplantjes weg te vegen voorkom je dat ze vlekken maken op je terras. Daarnaast zorg je er met het vegen van je terras voor dat vochtig zand of vochtige bladeren niet op je terras blijven liggen. Je terras kan hierdoor beter drogen, waardoor de kans op groene aanslag afneemt.

Tip 4: Zorg voor goede afvoer van water

Waterafvoer

Niet alleen op schaduwrijke plekken, maar ook op vochtige plekken komt veel groene aanslag voor. Als er dus veel water op je terras blijft staan, is de kans op groene aanslag een stuk groter. Maar hoe kom je nu van dit water af? Je kunt niet echt invloed uitoefenen op het weer en ook over het aantal regenbuien heb je helaas niets te zeggen.

Gelukkig kun je er toch wat aan doen. Denk bijvoorbeeld aan het ophogen van weggezakte stenen, laat je terras schuin aflopen of leg een drainagesysteem aan. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat het water van je terras af kan lopen en in de grond kan zakken. Helaas kosten deze methodes wel wat werk, maar je moet toch wat over hebben voor een mooi terras.

Er zijn dus verschillende methodes om je terras te reinigen. Sommige zijn heel milieuvriendelijk, andere zijn vooral erg gemakkelijk. Afhankelijk van je eigen wensen, voorkeuren en ervaringen kun je een methode kiezen waar jij je goed bij voelt. Bij je terras reinigen is het vooral belangrijk dat je het regelmatig bijhoudt, zodat de algen en het mos na verloop van tijd de kans niet meer krijgen om zich überhaupt op jouw terras te nestelen. Nu kun jij dus ongestoord blijven genieten van je terras, ongeacht het weer.